Avdelningschef Uppleva och Lära

Om arbetsplatsen

Kulturarv. Sommarblomstrande ängar. Det livslånga lärandet. Prasslande löv och äventyr för små och stora tillsammans. En ståtlig 700-åring. Intressanta utställningar. Och hela Helsingborgs museisamling. Helsingborgs museum är samtidsorienterat, aktuellt och angeläget. Vi arbetar med frågor om kulturarvets roll i en långsiktig samhällsutveckling och dess betydelse för social och miljömässig hållbarhet.

Helsingborgs museum (med Kulturmagasinet och besöksmålen Fredriksdal museer och trädgårdar, Kärnan, Möllebacken och Pålsjö mölla) är inne i ett spännande utvecklingsskede. Från 1 januari 2025 får museet en tydlig hemvist på Dunkers kulturhus, som blir museets största utställningsarena. I år öppnar museet en ny lokalhistorisk utställning och 2026 öppnar vi en ny konsthistorisk utställning med verk ur museets omfattande konstsamling.

Vi söker en avdelningschef med ansvar för museets förmedling, evenemang, program och butiker. Du kommer att vara med och utveckla Helsingborgs museum som besöksmål och verka för att så många som möjligt får uppleva kulturarvet.

Vill du vara med på vår spännande resa och bidra till att ge museet en självklar plats i stadens och regionens kulturliv?
Arbetsuppgifter

Som avdelningschef för Uppleva och Lära har du ansvar för museets arbete med förmedling, pedagogik, guide & bokning, program och evenemang. Du ansvarar för museets reception, samtliga butiker och entréer.

Du förvaltar och utvecklar museets besöksmål som attraktiva mötesplatser för lärande, nöjen och upplevelser där museets verksamhet blir en angelägenhet för alla helsingborgare och tillresta besökare. Du arbetar för museet som en plats för det demokratiska, goda samtalet med en bred publik. Barn, ungdomar och seniorer är prioriterade målgrupper vars kultur ska synas och uttryckas.

Avdelningen har cirka tjugo tillsvidareanställda medarbetare, ett antal som fördubblas under högsäsong. Till din hjälp att leda och fördela arbetet har du två samordnare. Arbetsgruppen består av medarbetare som är verksamma inom olika specialistområden och som besitter en stor bredd av olika kompetenser.

I din chefsroll ingår fullt ansvar för verksamhet, personal och arbetsmiljö samt budget. Tillsammans med medarbetarna arbetar du systematiskt och kunskapsbaserat. Du driver avdelningen framåt genom att inspirera och stödja medarbetarna att utvecklas i sina roller. Du ingår i museets ledningsgrupp. I uppdraget ingår samverkan mellan verksamhetens olika delar, säsongsrekryteringar, hantering av besöksmålsrelaterade frågor med mera. Avdelningen är till stor del externfinansierad och du ansvarar för att utveckla verksamhetens intäktssida. Du ansvarar för förbättrings- och utvecklingsarbete och vill bidra till inspiration och nytänkande både utifrån ditt uppdrag och verksamhetsövergripande. I rollen som avdelningschef kommer du att vara drivande i att samordna samt tydliggöra och utveckla museets publika verksamhet.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har erfarenhet av att arbeta med strategisk och långsiktig utveckling av publik verksamhet och besöksmål. Du trivs med utmaningen att öka verksamhetens externa intäkter och att tänka affärsmässigt. Det är meriterande om du har arbetat med besöksmålsutveckling eller utveckling av kulturhistoriska besöksmål.

Vi vill att du har flerårig erfarenhet som chef och ledare med fullt personal-, verksamhets- och budgetansvar. En värdefull erfarenhet är att leda och utveckla grupper. Med ekonomi och budget i balans driver du förändringsledarskap samtidigt som du leder, planerar och utvecklar medarbetare och driver verksamheten framåt.

Du har en högskoleutbildning inom besöksmålsutveckling eller inom kulturområdet, alternativt annan utbildning och erfarenhet som arbetsgivaren bedömer som likvärdig. Ledarskapsutbildning och utbildning inom affärsutveckling är meriterande.

Som ledare tror vi att du har ett stort engagemang att tillsammans med dina medarbetare utveckla verksamheten. Du motiverar dina medarbetare genom tillitsbaserat ledarskap och har ett coachande förhållningssätt. Du kan fatta beslut och tar initiativ till handling och arbetar för att nå satta mål och förväntningar. Det är värdefullt om du har erfarenhet av att leda och utveckla grupper och processinriktade arbetssätt. För tjänsten är det viktigt att du har god digital kompetens och kan uttrycka dig på svenska och engelska i både tal och skrift.

Övrig information

Som en del i chefsrekrytering begär vi in utdrag från belastningsregister samt skuldfrihetsintyg från Kronofogdemyndigheten av slutkandidat. Du kan läsa mer på polisens hemsida Blanketter – barn i annan verksamhet | Polismyndigheten (polisen.se)

Sista ansökningsdag: 2024-08-11
Anställningsform: Tillsvidare
Omfattning: Heltid

Tillträdesdatum: Enligt överenskommelse

Antal tjänster: 1

Läs mer och ansök