Byggnadsvård

Nyfiken på byggnadsvård? Vi erbjuder rådgivning för dig som funderar på att bygga om eller renovera och vill veta mer om varsamhet. Helsingborgs museum har genom stadsantikvarien det övergripande ansvaret för Helsingborgs stads kulturmiljövård. Det omfattar dels byggnadsvård men också kulturlandskap, arkeologi och stadsplanering.

Konservering

Helsingborgs museum har professionella konservatorer med olika specialområden inom måleri- och kulturhistorisk konservering. Vi arbetar på daglig basis med konservering och förvaltning av framför allt museets samling och stadens offentliga konst, men också med att låna ut konst och föremål till andra museer. Med rätt konservering, vård och förvaring kan gamla föremål räddas och få en lång livslängd.

Helsingborgs stadslexikon

Vill du veta mer om Helsingborgs historia? Helsingborgs stadslexikon innehåller mer än 600 illustrationer och 2 500 uppslagsord med berättelser om Helsingborg.

Helsingborgs museums podcast

En podcast om kultur- och lokalhistoria. Allt från stenåldern till miljonprogrammet. Här möter du medarbetare från Helsingborgs museum som tittar närmre på olika ämnen, händelser, årtal och teman

Samtidsdokumentationer

Kunskapen om Helsingborg och de som lever och har levt här växer år för år. Dels genom nya föremål och berättelser kring dem som tas till museisamlingen och dels dokumentationer av Helsingborg idag. Under de senaste åren har vi bland annat dokumenterat vardagen i stadsdelen Drottninghög, den lokala fotbollen, stadens hemlösa, det gamla mejeriet, flytten av Ångfärjestationen och vardagen för några av de nyanlända.

Offentlig konst

Från Mariakyrkan i city till kunglig fägring på Sofiero. Du hittar tankeväckande konstverk över hela Helsingborgs stad. Det finns omkring 500 verk som du möter i stadsrummet, bostadsområden, stadens verksamheter och på olika nöjesplatser. Visste du förresten att det äldsta offentliga konstverket i Helsingborg är från 1892? Här nedan hittar du ett axplock av de olika offentliga konstverk som du kan hitta i Helsingborg.

Publikationer

I Kulturmagasinet kan du köpa aktuell litteratur om Helsingborg, kulturminnesvård och föremålsvård. Du är också välkommen att slå dig ner och läsa något ur vårt faktabibliotek. Våra publikationer går också att köpa i vår webshop.

Helsingborgs historia

I Helsingborg dokumenteras stadens historia kontinuerligt, och ända sedan 1925 har den officiella stadsmonografin Helsingborgs historia publicerats. Hittills har 17 omfångsrika böcker kommit ut, där utvecklingen inom en lång rad områden från äldsta stenåldern fram till 1971 skildras.

Vanliga frågor

Undrar du något om samlingarna, Carlotta, insamlingsprocessen eller annat? Här hittar du vanliga frågor och svar!