Annas fotoalbum

Hösten 2019 skänktes ett fotoalbum till Helsingborgs museum. Fotoalbumet som har ägts av olika personer i samma släkt, har gjort en mycket lång resa. Den slitna, trasiga ryggen, de fuktfläckade bladen och de bleknade fotografierna är en del i dess långa berättelse.

Becci Brandon, som skänkte albumet, är barnbarnsbarn till albumets första ägare, Anna von Axelson, och hon berättade dess historia.

Anna von Axelson föddes den 18 juli 1865 i Helsingborg. Här växte hon upp med sin familj, mamma Erika Koler och pappa Oscar von Axelson samt sina syskon. Oscar var kustchef i Helsingborg och familjen bodde först strax nedanför Hälsobacken men flyttade senare till kvarteret Bollbro på söder. I samband med Oscars pension flyttade familjen vidare till Karlshamn.

När Anna var i tjugoårsåldern emigrerade hon till USA. Där gifte hon sig med en svensk man, Gustaf Sederström, som hon tidigare träffat genom vänner i hemlandet. Gustaf, som var änkling, hade mist sin första hustru Betty i tuberkulos, och med i äktenskapet förde han sin son Julius. 1895 fick Anna och Gustav en gemensam son, Oscar, men redan 1896 dog även Gustaf i tuberkulos. Anna såg nu ingen annan råd än att återvända till Sverige med de två pojkarna. Hon bosatte sig åter i Karlshamn och bodde hos sin mamma. När Julius var 17 år gick han till sjöss och samma år, 1903, flyttade Anna och Oscar tillbaka till USA. Med i bagaget hade hon sitt fotoalbum.

Mor och son bosatte sig i New York och här bodde de flera år innan de flyttade till Tennesse där Anna gifte sig med en svensk man vid namn Johnson. Johnson var elak och alkoholiserad och en natt tog Anna sonen i handen, albumet i packningen och rymde. Vandringen gick från Tennesse till norra Florida (cirka 700 km) och eftersom de var rädda för överfall, gick de på nätterna och sov på dagarna. I Milton, Florida bodde Annas bror Erik von Axelson. Han var en framgångsrik affärsman med ett stort hus och många barn och här fick nu Anna och Oscar ett nytt hem. Anna hjälpte Eriks hustru Mary med de yngsta barnen. Hon sydde vackra kläder och lärde dem att spela piano. Albumet, fullt av minnen av vänner och familj i Sverige, fanns hela tiden med henne.

Efter att ha tjänstgjort som soldat under andra världskriget, fick Oscar arbete och hade därmed råd att hyra en bostad åt sig och sin mor. Fotoalbumet följde med i deras flytt till De Funiak Springs, Florida. Anna gick bort 1922 och ungefär vid samma gifte sig Oscar med Irene Rooks. ”Det svenska fotoalbumet”, som man kallade det, följde med familjen när de flyttade runt i norra Florida. De stannade till slut i Pensacola, där Beccis mamma Jeanne Cederström växte upp. Efter Oscars död tog Irene hand om albumet och hon visade det för Becci och de övriga elva barnbarnen. När Irene dog 1995 tog Jeanne med sig albumet till sitt hem i Crestview i Florida. En gång när Jeannes syster Shelby kom på besök från Dallas, Texas, bad hon om att få ta med albumet hem. Så ”det svenska fotoalbumet ” fick följa med på en nästan 1200 kilometer lång bilresa genom södra USA. Olyckligt nog hade Shelby väldigt mycket saker i sitt hem och hon la fotoalbumet högt upp i en hylla där det glömdes bort i ungefär 30 år.

När Becci fick veta att Shelby hade gått bort frågade hon hennes barn om de hade hittat ”det svenska fotoalbumet” bland hennes tillhörigheter. Till slut, tidigt år 2018, fick hon ett meddelande om att de hade hittat ett gammalt fotoalbum och att det kunde vara detsamma som det som Becci frågat efter. Becci, som bodde i Grekland, bokade genast ett flyg till Dallas, Texas. Så fort hon fram till sin kusin fick hon se albumet och visst var det detsamma som tillhört hennes farfars mamma. Becci var så glad över att se det igen.

Tillsammans med andra släktingar till Erik & Anna von Axelson, började Becci genast att försöka identifiera de avbildade personerna i albumet. Eftersom Becci är den i släkten som intresserar sig för dess historia, fick hon albumet. Hon bestämde sig efter en tid för att skänka det till Helsingborgs museer: ”Jag är så glad över att vår familjeskatt, som har sina rötter i Helsingborg, har återvänt efter mer än 100 år i USA”, säger hon.

Anna von Axelson som ung flicka. Fotograf: Jeanna Pihl Fotografiska Atelier