Ballonghusmodellen

I Helsingborgs museisamlingar finns några brev från slutet av 1800-talet som speglar kontakten mellan en lokal affärsman och en äventyrlig polarfarare. Nils Persson och Samuel August Andrée kom att växla brev, idéer och hövligheter under våren 1896. Persson kom att betala en liten del av den stora Andréexpeditionen 1897 genom att bekosta framtagandet av de s k ”flytbojarna”. Dessa var en avancerad form av flaskpost som användes för berätta för omvärlden om expeditionens framsteg. Båda var samma andas barn – teknikoptimism och framstegstro kunde göra det tillsynes omöjliga möjligt.

Projektet har lämnat fler spår i Helsingborgs museisamlingar, här finns också en modell av det ballonghus som specialbyggdes för att man skulle kunna låta blåsa upp den jättelika varmluftsballongen Örnen på Danskön vid Spetsbergen. Målet var Nordpolen. Modellen har iordningsställts på KM av konservatorsstudenten Ylva Persson under 2019.

I filmen om ballonghuset berättar Ylva och Pelle Johansson, antikvarie på Helsingborgs museum, mer om den spännande historien om ballonghuset.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.