Bland skandinaviska sevärdheter

Vad besöker den genomsnittlige turisten under en vistelse i Helsingborg? Vi vet att många ser Sofiero, Mariakyrkan, bestiger Kärnan och strosar på Kullagatan. Det var bland annat vad den amerikanske ex-presidenten Dwight David ”Ike” Eisenhower gjorde tillsammans med sin fru Mamie sommaren 1962.

En gång i tiden höll sig amerikanska presidenter helst hemma. Det är kanske svårt att tro i dag då de ibland tycks synas oftare i svensk media än vår egen statsminister. En gång fanns det i USA dessutom en rädsla för att en president som frotterade sig med europeiska kungligheter skulle komma att påverkas av all uråldrig pompa och ståt och bli maktfullkomlig. Men från det tidiga 1900-talet och framåt ändrades den uppfattningen och statsbesöken ansågs allt mer viktiga.

När ”Ike” Eisenhower stannade till här var han alltså inte längre president. Ämbetsperioden hade varat mellan 1953 och 1961. Besöket i Helsingborg var inofficiellt, så någon uppvaktning från staden stod inte på programmet. Däremot hedrades makarna med flaggning här och kung Gustav VI Adolf och Louise bjöd på sedvanlig Sofierolunch. Av tidningarnas reportage från besöket framgår det tydligt att den kände ex-presidenten var både omtyckt och ett hett villebråd bland de många autografjägarna; några gav honom förutom glada tillrop också presenter. Resan fortsatte snart till Stockholm.

Några år tidigare hade det varit si och så med hans popularitet i Sverige. Under ett tal i Chicago hade den republikanske Eisenhower varnat för den s.k. ”svenska modellen”. En stat som allt för omhuldat tar hand om sina medborgare gör dem passiva, se bara på den höga frekvensen av alkoholism och antalet självmord, menade han. Han fick senare mothugg och tvingades revidera sin Sverigebild. Just under besöket sommaren 1962 sa han till den svenska pressen; ”Jag var dåligt informerad… och ber varje svensk om ursäkt”. Men påståendena skulle komma att hänga kvar en lång tid framöver och återupprepades ibland när bilden skulle tecknas av det där skandinaviska landet långt norrut. Om han var den var den förste amerikanske presidenten som berättade för världen om Sverige får vara osagt, i vart fall var han inte den siste.

Pelle Johansson