H99 – århundradets sista bomässa

Året var 1999 och på andra sidan millenniumskiftet väntade framtiden. På århundradets sista bomässa fanns det många möjligheter att reflektera, reagera och summera seklet som gått och samtidigt se vart vi var på väg.

Det var inte bara ett möte mellan dåtid, nutid och framtid utan också mellan svenskt och danskt. I H99-paviljongen fick de två olika nationaliteterna, med glimten i ögat, beskriva sina tankar om varandras likheter och olikheter. Utställningens andra delar handlade om mötesplatser och framtidens kommunikation mellan länderna.

För ett pris på 99 kronor kunde besökaren beträda mässområdet, som var beläget runt Norra hamnen, och stanna hela dagen. Ett av de populäraste besöksmålen var de 20 visningslägenheterna i de 13 nybyggda bostadshusen som byggts av Helsingborgshem, HSB samt Riksbyggen och köerna ringlades sig långa. En av de populäraste lägenheterna tillhörde fotbollsspelaren Henrik ”Henke” Larsson och hans fru Magdalena.

Birgitta Sjöborg arbetade som värdinna under H99 och hon minns att ”allting var nittionio”. Minnesboken om H99 trycktes upp i 1999 exemplar och mycket kostade 99 kronor. Inte helt lätt för dem som satt i kassorna och inte alltid hade fungerande kortläsare. 99 utvalda personer fick också plantera varsitt träd i den nyanlagda H99-parken (senare Kungsparken).

På mässområdet fanns mycket att se och uppleva. Längst ut på Parapeten fanns Det lilla flyt(t)bara huset, ett femtontal hus mellan 10 och 30 kvm. Temat var Compact Living eller Bo smått – lev stort och i fokus stod kretsloppstänkande, nya material och nya inredningsmetoder. I en paviljong vid Helsingörskajen presenterade för första gången IKEA och Skanska sitt gemensamma projekt BoKlok där idén var att skapa ett bra boende till låg kostnad. IKEA ställde även ut sju modulhus om vardera 22 kvadratmeter. De var inredda av formgivare från Italien, Polen, Taiwan, Saudiarabien, Sverige, Danmark, Kanada och USA.

Andra större inslag på H99 var IKEAs stora paviljong Hej med underavdelningar som Demografisk design, Leva med media och Leva med barn. I den återuppförda paviljongen från H55, ställdes 1950-talets klassiker mot 1990-talets industridesign i utställningen 5599. I Fors magasin, det före detta spannmåls- och fodermagasinet, visade Helsingborgs museum utställningen Tid som berättade om hur boendet hade utvecklats under 1900-talet.

Oasen, var en plats för lek, glädje och lugn. Den beskrevs som mässans vattenhål och erbjöd bland annat en gammaldags karusell, dammar, Sinnenas trädgård och en klurig labyrint ritad av Oscar Reuterswärd.

Varma dagar kunde besökarna svalka sig under 35 italienska palmer på den nyanlagda stranden norr om piren. ”Varför åka på chartersemester utomlands när Helsingborg erbjuder Tropical beach?” frågade man sig i Helsingborgs Dagblad den 20 juli 1999. Matchande solstolar och parasoll samt en bar som erbjöd sangria och starköl förhöjde den kontinentala känslan.

Sommarkänsla gav också de 8000 blommorna som samsades i installation Flower Power tillsammans med citronträd från i Italien.

När den sex veckor långa mässan H99 var slut den 29 augusti 1999 kunde arrangörerna nöjt konstatera att uppdraget att locka 200 000 besökare med råge hade lyckats. Drygt 400 000 personer hade kommit!

2019 skänkte Birgitta Sjöborg sin värdinnedräkt och andra minnesföremål från H99 till Helsingborgs museers samling. Hon ler fortfarande när hon tänker på den där soliga sommaren för drygt 20 år sedan. ”Var gång man träffar någon som har varit med i H99 och vi känner igen varandra, så pratar man alltid om så kul det var, på H99.”

Birgitta Sjöborg i värdinnedräkt på H99. Fotograf: Lennart Sjöborg