Föremålsdatabasen

Välkommen till Föremålsdatabasen. Här kan du själv söka i Helsingborgs museisamling, som består av cirka 200 000 föremål och omkring en miljon fotografier som speglar helsingborgarnas och nordvästskåningarnas historia.

Vi arbetar dagligen med att lägga in nytt material samt tillföra information om föremålen och fotografierna. Du kan hjälpa till genom att lägga till information i kommentarsfälten och även rätta felaktiga uppgifter. Kanske är du släkt med några av personerna på bilderna eller känner till deras namn?

Gå till Föremålsdatabasen här.

Sök i Föremålsdatabasen

Välkommen till vårt digitala arkiv (museets databas). Här kan du söka i Helsingborgs museisamling. Du kan söka på följande sätt:

Fritextsökning

Skriv in det du söker med valfria ord eller söktermer, precis som vid en Google-sökning.

Enkel sökning

Sök på text, tid, plats, person med mera. Här kan du söka lite mer exakt.

Avancerad sökning

Sökfunktionen för museinörden och för museipersonal. Använd klassifikationssystemet SweTerm och våra olika dataelement. Med avancerad sökning får du fram det bästa resultatet, även om det bitvis kan kännas lite svårt att använda systemet. Hör gärna av dig till oss om det är en speciell sökning du är ute efter, vi hjälper gärna till. Ta då kontakt med kulturmagasinet@helsingborg.se.

Tips för att söka

Till en början kan det upplevas som svårt att söka i Föremålsdatabasen. Här får du därför några tips:

  • Frisök är det enklaste sättet att hitta rätt i databasen.
  • Det mesta är klickbart i sökmotorn och leder dig vidare till ännu mer information om det du är intresserad utav. Om ordet är skrivet med understreck och i röd färg, som till exempel ”arkitektur”, kan du klicka på det och få fram relaterade bilder till just det ordet.
  • I databasen skrivs personer med efternamnet först. Vill du se bilder på Nils Poppe är det bäst att skriva ”Poppe, Nils” för att få fram allt.
  • Söker du på en fras ska du sätta citationstecken runt frasen, precis som när du söker via Google. Sök ”Drottninggatan 10” istället för ”Drottninggatan” och ”10”.

Gå till Föremålsdatabasen här.