Tingen i samlandets spår

Vad har vi samlat genom åren och hur har vi samlat? Vilken historia har ett museum? I utställningen berättas hur det hela började. Det blir kuriosakabinett, mycket föremål och på köpet en försiktig titt på vilken roll historia, samlande och inte minst museerna hade för ungefär 100 år sedan.

Med utställningen “Tingen i samlandets spår” vill Helsingborgs museum lyfta fram en bit museihistoria, dels genom att visa föremål ur samlingarna och en skiftande attityd till samlande, men också lyfta fram städers relation till “sitt” museum. I det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet etablerades museer i varje stad med självaktning. Helsingborg var inget undantag och år 1909 öppnades stadsmuseet på Södra Storgatan tills det stängde i april år 1996. Förhållandevis få förändringar gjordes där – i museet stod tiden still.

Utställningen Tingen i samlandets spår förser stadskvarteret på Fredriksdal med ett tidsenligt litet stadsmuseum från denna tid. En ny entré till utställningslokalen har öppnats så att besökaren kan komma in från den lilla stadsgatan – rakt in i ett museum såsom det kunde ha sett ut i slutet på 1800– början av 1900-talet.

Du möter natur och kultur, konst och etnografi, allt hämtat ur samlingarna. Föremålen, som är fler än 800, har det gemensamma att de togs till samlingarna tidigt efter att verksamheten drog igång 1909. Här finns delar av Oscar Trapps flintsamling och föremål som väntat länge på dagens ljus, som svanen och krokodilen, mineralerna och korallerna.

Är du nyfiken på Helsingborgs nuvarande stadshistoriska utställning är det den den stadshistoriska utställningen På Gränsen som visas på Dunkers kulturhus för dig.

Här finns delar av Oscar Trapps flintsamling och föremål som väntat länge på dagens ljus, som svanen och krokodilen, mineralerna och korallerna.

I utställningens filmrum Blackbox finns just nu tre filmer ur och om våra fotosamlingar; en om fotografen Nelly Gunnarsson, ett filmat porträtt om modefotografen Lisa Kallos och avslutningsvis stadsvyer från ett svunnet Helsingborg med bilder tagna runt det förra sekelskiftet.

Digital utställningsguide

Besök vår utställning från hemmets lugna vrå. Fördjupa din kunskap om fjärilar och fåglar, stenyxor eller varför inte konst? Tingen i samlandets spår rymmer massor av föremål och kunskap. Med vår digitala guide kan du ta dig an utställningen djupet.

Bläddra i vår utställningskatalog

Bilderna i katalogen är skyddade av upphovsrätten.

Vi behöver ditt godkännande för att ta dig vidare

Den här delen av webbplatsen visar innehåll från en annan webbplats (e.issuu.com). Genom att fortsätta acceptera GDPR och integritetspolicy.