En ny vardag – dokumentation av livet under Covid-19

Den 6 mars 2020 bekräftades det första fallet av inhemsk smittspridning av Covid-19 och sedan gick det fort. Redan den 19 mars utfärdades en allmän avrådan om icke nödvändiga resor inom landet och från och med en 29 mars förbjöds allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Allt omkring oss förändrades.

För att vi i framtiden skall minnas denna speciella tid, har Helsingborgs museum sedan mars 2020 dokumenterat och samlat olika aspekter av den: den stängda gränsen mot Danmark, hemarbete och hemstudier, en annorlunda jul, massvaccinering och självtestning är några exempel.

När man skall hålla avstånd och inte ses fysiskt innebar dokumentationen vissa utmaningar för oss. En del löste vi med digitala insamlingar och digitala intervjuer. Tack till alla som bidragit med berättelser, erfarenheter och bilder!

Pandemin är inte över och heller inte vår dokumentation. Vad händer nu när samhället öppnar upp igen? Hur har pandemin påverkat oss? Det kommer vi att fortsätta att spana efter.