Hemlös i Helsingborg

Hemlösa EU-migranter blev en vanlig syn i våra städer under 2014. De gav den akuta hemlösheten ett nytt ansikte. Tiggarna, som de kallas, skapade många diskussioner i hela Sverige.

De EU-migranter som kom till Helsingborg var framförallt romer från Rumänien. Den ekonomiska krisen och ökad arbetslöshet bland den rumänska befolkningen har gjort att romerna fått det ännu svårare. De ger en berättelse om misär och fattigdom i hemlandet och om ett akut behov av pengar.

Men hemlöshet är inget nytt. Även de lokalt hemlösa finns mitt ibland oss. Vilka är de? Hur ser deras vardag ut?

Våren 2015 påbörjade Helsingborgs museum en dokumentation av hemlösheten i Helsingborg. Vi följde människor som inte hade en fast bostad. Det kunde vara eu-migranter som sov i tält, människor som bodde i tillfälliga boenden eller inte alls visste var det skulle tillbringa natten.

Målet var att ge en ”ögonblicksbild” av en vardag som inte finns representerad i museets samling. Att ge en röst till några av de människor som är hemlösa i Helsingborg.

Dokumentationen prisades med ett tredje pris i kategorin för ”Årets samtidsdokumentation” som nätverket DOSS (dokumentation av samtida Sverige) delar ut årligen.

I samarbete med Dunkers Kulturhus blev en del av dokumentationen utställning ”Sorry att jag finns” – om hemlöshet i Helsingborg.

Video från utställningen ”Sorry att jag finns”

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.