Samlingarna här och utställningarna där

Helsingborgs museum och Dunkers kulturhus

Sedan Helsingborgs stadsmuseum stängde år 1996 har museiuppdraget att samla, vårda och visa föremålen i samlingen varit en utmaning. Lösningen är ett nära samarbete med Dunkers kulturhus, där samlingarna alltid, i större eller mindre skala, visas i utställningar.

Delaktighet i utställningar

Museisamlingen syns främst i den lokalhistoriska utställningen på Dunkers kulturhus, som återinvigs 2024. I väntan på den återfinns samlingen i tillfälliga utställningar runtom i huset. Ibland visas även stora samlingsutställningar med föremål eller konst från samlingen. Senast flera konstverk ur samlingarna var utställda på Dunkers kulturhus var 2021 i den stora utställningen Ansikten – porträtt ur Helsingborgs museers samling. Carl Larssons klassiska triptyk: Nu är det jul igen, är en annan återkommande utställning där Helsingborgs museum är med. Varje dag sedan kulturhuset öppnade har besökare kunnat se föremål ur samlingen i någon av utställningarna.

Från förvaring till utställning

Det hela börjar på Helsingborgs museum, där föremålen bevaras och förvaltas i specialbyggda magasin. Dessa magasin har optimala förhållanden för att bevara olika material- och föremålstyper. Temperatur och luftfuktighet, ljus och övrig hantering avgör hur länge ett föremål får behålla sin form och sitt utseende. Med rätt behandling kommer förhoppningsvis museisamlingen att kunna ställas ut också om flera hundra år. Helsingborgs museum arrangerar särskilda rundvisningar och öppet hus där besökare kan titta på föremålen i magasinen. Du kan också redan nu spana in vilka föremål som finns genom att använda den digitala föremålsdatabasen.

Inlånade verk behöver extra kärlek

Helsingborgs museum spelar också en stor roll för att ta hand om inlånade föremål till andra utställningar. Våra konservatorer finns på plats och avsynar föremålen och konstverk som ska ställas ut. Det är viktigt att klimat-, säkerhets- och hanteringsanvisningar följs. Konservatorns dokumenterade tillståndsbedömning, som görs både vid verkens ankomst och avgång, är betydande för att bedöma om skador har tillkommit under utställningsperioden.

Helsingborgs museum och Dunkers kulturhus hänger alltså samman på flera olika sätt, även om våra postadresser skiljer oss åt.