Samlingarna här och utställningarna där

Hur har Helsingborgs museum löst uppdraget med att samla, vårda och visa föremålen i samlingen? Lösningen är ett samarbete med Dunkers kulturhus, vilket förenar de klassiska arbetsuppgifterna för en musei- och utställningsorganisation.

Om du har besökt utställningen På gränsen på Dunkers kulturhus har du sett fler än tusen föremål från Helsingborgs museums samling. Den här utställningen är ett av flera exempel på hur samlingen ställs ut i kulturhuset.

Från förvaring till utställning

Det hela börjar på Helsingborgs museum, där föremålen bevaras och förvaltas i specialbyggda magasin. Dessa magasin har optimala förhållanden för olika material- och föremålstyper. Temperatur och luftfuktighet, ljus och övrig hantering avgör hur länge ett föremål får behålla sin form och sitt utseende. Med rätt behandling kommer förhoppningsvis museisamlingen att kunna ställas ut också om flera hundratals år in i framtiden. Helsingborgs museum arrangerar särskilda rundvisningar och öppet hus där besökare kan titta på föremålen i magasinen. Du kan också redan nu spana in vilka föremål som finns genom att använda den digitala föremålsdatabasen. Här hittar du ungefär 79 000 olika föremål och omkring en miljon fotografier.

Varit delaktiga i flera olika utställningar

Museisamlingen syns också i tillfälliga utställningar på Dunkers kulturhus. Under åren har de varit en del av utställningar som Through the Eyes of Nathalia Edenmont och Mark Dions The Natural history of the Museum. Ibland visas även stora samlingsutställningar med föremål eller konst från samlingen. Senast flera konstverk ur samlingarna var utställda på Dunkers kulturhus var 2019 i den stora utställningen Med känsla för grönt. Här visades både naturromantik och samtidskonst. Carl Larssons klassiska triptyk, Nu är det jul igen, är en annan återkommande utställning där Helsingborgs museum är med.
Varje dag sedan kulturhuset öppnade har besökare kunnat se föremål ur samlingen i någon av utställningshallarna.

Inlånade verk behöver extra kärlek

Helsingborgs museum spelar också en stor roll för att ta hand om inlånade föremål till andra utställningar. Våra konservatorer finns på plats och avsynar föremålen och konstverk som ska ställas ut. Det är viktigt att klimat-, säkerhets- och rätt hanteringsfrågor följs. Konservatorns dokumenterade tillståndsbedömning, som görs både vid verkens ankomst och avgång, är betydande för att bedöma om skador har tillkommit under utställningsperioden.

Helsingborgs museum och Dunkers kulturhus hänger samman på flera olika sätt, även om våra postadresser skiljer oss åt.