Samlingarna här och utställningarna där

Hur har Helsingborgs museum löst uppdraget med att samla, vårda och visa föremålen i samlingen? Lösningen är ett samarbete med Dunkers kulturhus, vilket förenar de klassiska arbetsuppgifterna för en musei- och utställningsorganisation.

Delaktighet i utställningar

Museisamlingen syns främst i den lokalhistoriska utställningen i Dunkers kulturhus, som återinvigs 2024. Så just nu syns den i tillfälliga utställningar såsom Jorden runt på 80 souvenirer och Ralph Nykvist. Men under åren har den varit med i flera utställningar som Ett skepp blir till och H55, 2022 samt Through the Eyes of Nathalia Edenmont, 2016-17. Ibland visas även stora samlingsutställningar med föremål eller konst från samlingen. Senast flera konstverk ur samlingarna var utställda på Dunkers kulturhus var 2021 i den stora utställningen Ansikten – porträtt ur Helsingborgs museers samling. Carl Larssons klassiska triptyk, Nu är det jul igen, är en annan återkommande utställning där Helsingborgs museum är med. Varje dag sedan kulturhuset öppnade har besökare kunnat se föremål ur samlingen i någon av utställningarna.

Från förvaring till utställning

Det hela börjar på Helsingborgs museum, där föremålen bevaras och förvaltas i specialbyggda magasin. Dessa magasin har optimala förhållanden för olika material- och föremålstyper. Temperatur och luftfuktighet, ljus och övrig hantering avgör hur länge ett föremål får behålla sin form och sitt utseende. Med rätt behandling kommer förhoppningsvis museisamlingen att kunna ställas ut också om flera hundratals år in i framtiden. Helsingborgs museum arrangerar särskilda rundvisningar och öppet hus där besökare kan titta på föremålen i magasinen. Du kan också redan nu spana in vilka föremål som finns genom att använda den digitala föremålsdatabasen. Här hittar du ungefär 79 000 olika föremål och omkring en miljon fotografier.

Inlånade verk behöver extra kärlek

Helsingborgs museum spelar också en stor roll för att ta hand om inlånade föremål till andra utställningar. Våra konservatorer finns på plats och avsynar föremålen och konstverk som ska ställas ut. Det är viktigt att klimat-, säkerhets- och rätt hanteringsfrågor följs. Konservatorns dokumenterade tillståndsbedömning, som görs både vid verkens ankomst och avgång, är betydande för att bedöma om skador har tillkommit under utställningsperioden.

Helsingborgs museum och Dunkers kulturhus hänger samman på flera olika sätt, även om våra postadresser skiljer oss åt.