Tidens skatter

Vi vill visa er att historia och museisamlingar inte är dammigt och tråkigt – nej, tvärt om. Materiell kultur handlar om alla de tankar, känslor och ideologier som uppstår i relationen mellan människa och föremål. Alla föremål har berättelser och alla föremål kan tala, bara man ger dem lite uppmärksamhet. Vem vet, gamla och glömda hemligheter kanske kommer upp till ytan?

Följ med oss ner i magasinen och låt dig omges av hattar, begravningsvagnar, världens äldsta fisk och mycket mer.

Ge förslag till Tidens skatter: Vad skulle du vilja se? Det kan vara filmserier på något tema eller enskilda filmer kring något speciellt i samlingen. Formulär för att ge förslag till Tidens skatter hittar du här.

Dagboken från 1903

I femte och sista avsnittet av Tidens skatter med tema H22 handlar det om dagboken från 1903.

Klassiker på tre ben

I fjärde avsnittet av Tidens skatter med tema H22 handlar det om Arne Jacobsens klassiker på tre ben.

Trångboddhetens Helsingborg

I tredje avsnittet av Tidens skatter med tema H22 tas du med på en resa till trångboddhetens Helsingborg.

Tre kvinnor i svarta långklänningar under H99. Tre kvinnor i svarta långklänningar under H99. Tre kvinnor i svarta långklänningar under H99. Tre kvinnor i svarta långklänningar under H99. Tre kvinnor i svarta långklänningar under H99. Tre kvinnor i svarta långklänningar under H99.

Stads- och bostadsmässan H99

I andra avsnittet av Tidens skatter med tema H22 får vi veta mer om de som arbetade på stads- och bostadsmässan H99.

Industri och slöjdutställningen 1903 Industri och slöjdutställningen 1903 Industri och slöjdutställningen 1903 Industri och slöjdutställningen 1903 Industri och slöjdutställningen 1903 Industri och slöjdutställningen 1903

Industri-, slöjd och konstutställningen 1903

I första avsnittet av Tidens skatter med tema H22 handlar det om Helsingborgs första stadsmässa. Nämligen Industri-, slöjd- och konstutställningen 1903.

Självporträtt med knytblus

”Självporträtt med knytblus” av konstnären Gittan Jönsson presenteras här av konservator Christina Gräbe. Självporträttet är ett ställningstagande för den förra...

Ett svartvitt foto med en kvinna som står vid en tvättmaskin. Ett svartvitt foto med en kvinna som står vid en tvättmaskin. Ett svartvitt foto med en kvinna som står vid en tvättmaskin. Ett svartvitt foto med en kvinna som står vid en tvättmaskin. Ett svartvitt foto med en kvinna som står vid en tvättmaskin. Ett svartvitt foto med en kvinna som står vid en tvättmaskin.

En tvättmaskin

En tvättmaskin är det väl sällan någon uppfattar som en banbrytande samhällelig innovation? Men ta och lyssna på antikvarie Karin Kardell som berättar om tvättmaskinens inträde i hushållen och hur den förändrade livsvillkoren för de som vanligtvis skötte tvätten i hemmen – kvinnorna.

Fiskboken från andra sidan jorden

Senaste tillskottet i Helsingborgs museums boksamling – en barnbok tryckt av Helsingborgs Litografiska AB, alldeles i början av 1960-talet. Dess tidigare ägare bor på Nya Zeeland och kunde via frågelådan i Helsingborgs stadslexikon uppmärksamma oss på den charmiga ”The Adventures of a lilttle Fish”.

Barnkläder från 1960-talet

Besökte du utställningen Personligt på Dunkers kulturhus under 2020? I detta avsnitt av Tidens skatter presenterar antikvarie My Bengtsson sitt val av föremål till utställningen, en samling barnkläder från 1960-talet. Vad kan föremål egentligen berätta om den tid de skapats i? Och vilka liv har levts med föremålen?

Ett svartvitt foto med en bild på en schäs. Ett svartvitt foto med en bild på en schäs. Ett svartvitt foto med en bild på en schäs. Ett svartvitt foto med en bild på en schäs. Ett svartvitt foto med en bild på en schäs. Ett svartvitt foto med en bild på en schäs.

Schäsen

I det här avsnittet får ni ta del av en vagn som inte har visats på många år. Vagnen, en så kallad schäs, har fram till nu varit placerad i ett externt magasin på Fredriksdalsområdet. Under hösten 2020 flyttades den dock in i utställningen Öppet magasin. Och den här även fått lite extra kärlek av våra konservatorer.

Kaleschen

Vi fortsätter vårt besök i Öppet Magasin. I detta avsnitt får du veta mer om museets ståndsmässiga kalesch. En gång i tiden har den haft ägare från två välkända adelssläkter, Von Platen och Wachtmeister. Kanske har den även haft kungliga passagerare? Titta på avsnittet så får ni veta mer.

Ida Kallings lösmanschetter

Ida Kalling föddes 1839 och levde sitt vuxna liv här i Helsingborg. År 2015 skänktes två kistor till Helsingborgs museer av hennes efterlevande släktingar. Kistorna innehöll kläder som bland annat hade tillhört Ida. Bland klänningar, nattmössor, och underkjolar fanns flera vackra, spetskantade lösmanschetter. Vad kan de berätta för oss?

Livräddningsbåten

Vi besöker museets bjässar i Öppet Magasin. Här inne är temat Resa och Rörelse, och föremålen som visas upp berör allt från nöjesresan, arbetsresan, den långa resan och den sista resan. I detta avsnitt kikar vi närmre på livräddningsbåten Hälsningborg, som beställdes av Helsingborgs Livräddningsstation 1885 och var i drift fram till 1946.

En häst drar en släde på vintermark i tjock snö. En häst drar en släde på vintermark i tjock snö. En häst drar en släde på vintermark i tjock snö. En häst drar en släde på vintermark i tjock snö. En häst drar en släde på vintermark i tjock snö. En häst drar en släde på vintermark i tjock snö.

Släden

Släden, ett transportmedel som inte längre passar sig om vintrarna i Skåne på grund av bristen på snö, användes flitigt förr i tiden. Med den kunde man ta sig fram både på is och snö.

Reseapoteket

Vi visar upp ett reseapotek från 1768 som främst användes av krigsmakt, adel och hov under den här tiden. Detta eftersom det inte fanns läkare överallt, så man tog helt enkelt med sig sin medicin med sig på resor.

Medeltida tegel

Tegel har använts som byggnadsmaterial i Sverige sedan medeltiden och här i Helsingborg har det använts sedan 1200-talet. Det kan ha många olika funktioner, former och storlekar. Formtegel, murtegel och marktegel är tre olika typer av tegel som alla har olika funktioner.

Sommarhatten

Sommarhatten är inte endast en fin accessoar utan även ett skyddande plagg mot solens strålar. Den här vackra hatten är från ett restparti från Stina Ekbergs modeaffär som låg på Bruksgatan 13 i början av 1900-talet.

Bilden på ålen Putte som slingrar sig i vattnet. Bilden på ålen Putte som slingrar sig i vattnet. Bilden på ålen Putte som slingrar sig i vattnet. Bilden på ålen Putte som slingrar sig i vattnet. Bilden på ålen Putte som slingrar sig i vattnet. Bilden på ålen Putte som slingrar sig i vattnet.

Ålen Putte

Putte är född kring 1860 i Sargassohavet, 1863 simmade han som andra ålar upp mot Skandinaviens kust och och blev hittade i Hälsobäcken i här i Helsingborg, och där börjar historien om ålen Putte som sedermera blev känd som världens äldsta fisk.

Bilden visar ett uranglas lysande i grönt ljus. Bilden visar ett uranglas lysande i grönt ljus. Bilden visar ett uranglas lysande i grönt ljus. Bilden visar ett uranglas lysande i grönt ljus. Bilden visar ett uranglas lysande i grönt ljus. Bilden visar ett uranglas lysande i grönt ljus.

Uranglas

Uranglas var som störst och mest populärt under 1800-talet. Det är glas färgat med uranoxid och den klassiska färgen är grön. Det speciella med uranglas är att det lyser i uv-strålning så för att vara säker på att föremål verkligen är färgat med uranoxid så behöver man lysa med just uv-ljus.

Ansiktsbild på Zorns Mrs Symons. Ansiktsbild på Zorns Mrs Symons. Ansiktsbild på Zorns Mrs Symons. Ansiktsbild på Zorns Mrs Symons. Ansiktsbild på Zorns Mrs Symons. Ansiktsbild på Zorns Mrs Symons.

Anders Zorn

Anders Zorn, en svensk konstnär, målade vinter 1888/1889 av sin vän Mrs Symons i Paris. Detta var ett av hans första oljeporträtt som senare kom att bli väldigt uppmärksammade och populära.

Madame Victoire

Den franska prinsessan Madame Victoire, porträtterad år 1765 av den svenska porträttmålaren Alexander Roslin som under mitten av 1700-talet var verksam i Paris, Frankrike, och anlitad av den franska överklassen.

Hattar

Triss i hattar. Hattsömmerskan Sofia Lindquist var verksam under början av 1900-talet och här presenterar vi tre hattar som alla är signerade den svenska designern.

Svartvit bild på en begravningsvagn med en häst som drar. Svartvit bild på en begravningsvagn med en häst som drar. Svartvit bild på en begravningsvagn med en häst som drar. Svartvit bild på en begravningsvagn med en häst som drar. Svartvit bild på en begravningsvagn med en häst som drar. Svartvit bild på en begravningsvagn med en häst som drar.

Begravningsvagn

Begravningsvagnen som numera står i utställningen Öppet magasin är skänkt till Helsingborgs museer 1934 av Liljas begravningsbyrå i Helsingborg. Vår konservator Sofia berättar mer om restaureringen av den.

Den rike ynglingen

Konstnären Tora Vega Holmström kom till Beauvallon som låg norr om Marseille i början av 1900-talet som konvalescent och för att måla. Där träffade hon den skadade soldaten Pierre Chollet som hon år 1921 avbildade. Målningen fick namnet Ryttaren, eller Den rike ynglingen.