Herrgården

Herrgården Fredriksdal

Nya tider på Fredriksdals herrgård! Nyrenoverad och möblerad med känslan av sent 1700-tal, tidigt 1800-tal presenteras platsens historia. Herrgården från 1787 är hjärtat på Fredriksdal som återigen 2019 öppnar upp till nytta och glädje för dagens besökare. Upptäck huset och rummen som speglar tiden och årstiderna och där du som besökare tillåts bli en del av utställningen.

Om Herrgården

Fredriksdals huvudbyggnad byggdes 1787 som sommarbostad åt dykeridirektör Fredrik Wilhelm Cöster, en förmögen man i dåtidens Helsingborg. Cöster insåg redan tidigt fördelarna med att bo på landet i stan. Herrgården var från början byggd i korsvirke men har numera slätputsade murar. När paret Cöster bodde i herrgården under slutet av 1700-talet levde man efter fransk tradition: frun i huset residerade på bottenvåningen medan ovanvåningen tillhörde herrn. Herrgården har i dag stort sett identisk vånings- och rumsindelning som när det stod färdigt 1787.

1797 dog Fredrik Cöster och äldste sonen ärvde Fredriksdal. Han bodde permanent på herrgården och lät även bygga till de två flyglarna: södra och norra flygeln. Herrgården med stall och flygelbyggnader blev en lantegendom under 1800-talet och har under åren bytt ägare flera gånger.

1918 donerades egendomen till Helsingborgs stad av Gisela Trapp, den sista privata ägaren av Fredriksdal. Ett av hennes krav var att Helsingborgs stad skulle skapa ett friluftsmuseum och en botanisk trädgård på området.