Ny bok om Kärnan

Kulturmagasinet/Helsingborgs museer har i samarbete med Helsingborgs museiförening producerat nummer 41 i bokserien Kring Kärnan. Kulturmagasinets medarbetare har bidragit både med artiklar och i redaktionella gruppen.  Utgångspunkten för flera av artiklar är föremål och kunskap ur Helsingborgs museers samling och arkiv.

Helsingborgs museers årsbok Kring Kärnan har för första gången  Kärnan, som fyller ca 700 år, som tema och under titeln: Kärnan Från dansk riksborg till svenskt kulturarv berättas Kärnans långa historia. Från kungabostad i Helsingborgs slott och centrum i en större befästningsanläggning till symbol för Helsingborg och populärt motiv bland både företag och konstnärer. Boken innehåller sex innehållsrika artiklar, där ny forskning varvas med vackra motiv ur Helsingborgs museers samling:

Joakim Thomasson presenterar Kärnans och den omkringliggande borgens tillblivelse och utveckling. Tornet sätts i sitt sammanhang, både med hjälp av platsens topografi och dåtida politiska händelser.

Caroline Arcinis bidrag presenterar resultaten från bland annat undersökta medeltidsgravar som hjälper oss förstå så vardagliga levnadsbetingelser som kroppslängd och sjukdomar, men också avrättningar.

Vivian Etting tar oss, bland annat med de skriftliga källornas hjälp, in bakom murarna på ett kungligt slott och ger läsaren bilder av borgliv under senmedeltiden.

Thomas Roth skriver om rivningen av befästningen. Tomrummen efter den stora försvarsanläggningen har med tiden blivit till stad och park, men spår efter den anas än idag på sina håll.

Karin Gustavssons text handlar om tiden efter att Kärnan mist sin militära och kungliga roll och blivit till ruin. I och med renoveringen 1893-94 minskade inte attraktionskraften utan ett nytt kapitel kunde ta sin början – idag är tornet ett väl inarbetat besöksmål.

Birgitta Witting skriver om hur Kärnan flera gånger avbildats i konsten och som logotyp för stad, företag och idrottsklubbar. Källan hon öser ur är riklig – Helsingborgs museers samling och arkiv.

Boken kostar 350:- och kan köpas i Kulturmagasinets reception, Fredriksdal museer och trädgårdar.

Avbryt

Lämna en kommentar

Fideli Österström

Hej Sten. Om du önskar få boken hemskickad kan du beställa den här: https://eservice.helsingborg.se/H76