Ralph Nykvist

Fotograf Ralph Nykvist har donerat sitt livsverk till Helsingborgs museers samling. Materialet består av hela Ralphs produktion av fotografier i både svartvitt och färg från 1962 fram till och med 2010.

Ralph Nykvist är född 1944 i Landskrona. Med boken ”I Sverige”, som innehåller Ralph bilder tagna emellan 1964-76, skrev han in sig i den svenska fotohistorien som gatufotograf. Han hade tidigt fotografering som hobby. Sin bana som fotograf började han redan som 16 åring då han fick anställning som reproduktionsfotograf på en kliché- och reklamfirma. Ralphs fotokunskap har han fått genom att ständigt ha kameran till hands och att tillbringa mycket tid i mörkrummet. Han har jobbat som pressfotograf och som frilansfotograf. Genom sina uppdrag har han rest och tagit bilder i hela världen. Ett reportageuppdrag för tidningen ETC ledde fram till att Ralph gav ut sin andra bok 1991, tillsammans med Anders Petersen, från karnevalen i Venedig. Förutom sina fotografuppdrag har Ralph skrivit om fotografi i över trettio år i tidningen FOTO och intervjuat ett stort antal fotografer.

Ralph tar ögonblicksbilder på saker som händer när vi andra inte tittar. Det är vardagsbilder som är tagna både inom- och utomhus. Ralph närmar sig motiven med ödmjukhet och med en vaken blick för de där vardagliga detaljerna och ögonblicken som de flesta av oss missar.

Ralph med sin kamera är välkänd på Helsingborgs gator då han bott i staden i många år. Numera är Ralph bosatt i Malmö.

Avbryt

Lämna en kommentar